Gen Z en de toekomst van zzp

Nieuws

Wet DBA ingehaald door de werkelijkheid

Het aantal zzp’ers is de afgelopen tien jaar verdubbeld van 800.000 naar 1,6 miljoen. De wet DBA stamt uit 2016 en is dan ook toe aan herziening. Uit recente onderzoeken blijkt dat een aanzienlijk deel van de zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) feitelijk geen echte zelfstandigen zijn, maar eerder werknemers zonder de bijbehorende rechten en bescherming. De huidige regelgeving schiet tekort in het onderscheid tussen echte ondernemers en schijnzelfstandigen, wat leidt tot uitbuiting en onzekerheid voor veel werkenden.

Volgens de Belastingdienst en Rijksoverheid is het risico op schijnzelfstandigheid hoog, met negatieve gevolgen voor de sociale zekerheid en belastinginkomsten. Veel mensen kiezen of worden gedwongen om als zzp’er te werken, terwijl ze in feite in een arbeidsrelatie verkeren die lijkt op een dienstverband. Dit leidt tot een onzekere arbeidsmarkt, waarin veel zzp’ers zonder adequate sociale bescherming en arbeidsrechten opereren.

Het is cruciaal om de regels aan te scherpen en strenger te handhaven. Een duidelijker kader waarin schijnzelfstandigheid wordt aangepakt, beschermt de rechten van werkenden en zorgt voor eerlijke concurrentie. Echter, tegelijkertijd moet de echte zzp’er de ruimte krijgen om zonder overmatige bureaucratie te ondernemen. Echte ondernemers dragen bij aan innovatie, flexibiliteit en economische groei en moeten niet worden belemmerd door onnodige regelgeving.

Generatie Z, geboren tussen 1997 en 2012, hecht veel waarde aan vrijheid, persoonlijke groei en balans tussen werk en privéleven. Het zzp-schap kan aantrekkelijk zijn voor deze generatie, mits goed gereguleerd. De huidige vorm van zzp-schap biedt te weinig zekerheid en ondersteuning. Gen Z verlangt naar authentieke en flexibele werkomgevingen, maar de huidige regels maken het moeilijk om deze waarden na te streven zonder in onzekerheid te vervallen.

Kortom, een hervorming van het zzp-beleid is nodig. Dit biedt bescherming aan schijnzelfstandigen en geeft echte ondernemers de vrijheid om te floreren zonder de rompslomp. Dit is een essentieel onderdeel van de totale hervorming van de arbeidsmarkt. Samen op weg naar een gezonde, eerlijke en duurzame arbeidsmarkt.

Dit vind je misschien ook leuk

Terug naar overzicht

Ontvang vacatures direct in je mailbox