Toelatingsstelsel Uitzendbranche
Gaat dit zorgen voor een eerlijk(er) speelveld? Minister Karien van Gennip (SZW) heeft aangekondigd dat er een toelatingsstelsel komt...
Is jouw organisatie klaar voor de toekomst?
De impact van het nieuwe regeerakkoord en de Miljoenennota op de arbeidsmarkt in de komende jaren is groot en veelzijdig. Terwijl de overheid streeft naar een balans tussen economische stabiliteit en sociale zekerheid, zullen werkgevers en werknemers de gevolgen direct merken. In deze column belicht ik de belangrijkste veranderingen en wat dit betekent voor organisaties en werkzoekenden.
Veranderende prioriteiten
Het kabinet zet in op het versterken van de financiële bestaanszekerheid en het verbeteren van de koopkracht, met name voor de lagere inkomensgroepen. Voor werkenden dalen de lasten, wat hen meer financiële ruimte biedt. Deze focus op inkomenszekerheid is cruciaal om armoede tegen te gaan en mensen meer perspectief te bieden op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd worden sectoren zoals onderwijs en innovatie, belangrijke bronnen van economische groei en toekomstige arbeidsmarktkansen, geconfronteerd met bezuinigingen. Dit vormt een uitdaging voor organisaties die juist afhankelijk zijn van innovatie en gekwalificeerd personeel om te kunnen groeien.
Arbeidsmarkt
Een van de belangrijkste doelstellingen van het kabinet is “meer loon naar werken”, ondersteund door maatregelen zoals lagere lasten voor werkenden en een hervorming van de kinderopvang. Deze maatregelen moeten de arbeidsdeelname verhogen en meer zekerheid bieden op de arbeidsmarkt, vooral door te streven naar meer vaste contracten. Echter, de krapte op de arbeidsmarkt, vooral in sectoren zoals zorg en kinderopvang, blijft een obstakel. Ondanks de inspanningen om werken aantrekkelijker te maken, lijkt het niet aannemelijk dat de personeelskrapte op korte termijn opgelost zal worden.
Arbeidsmigratie
Arbeidsmigratie blijft een belangrijk aandachtspunt. Het kabinet zet in op gerichte arbeidsmigratie, vooral om sectoren te ondersteunen waar er tekorten zijn. Tegelijkertijd worden maatregelen genomen om arbeidsmigratie tegen lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden te beperken. Voor organisaties betekent dit dat zij zorgvuldiger moeten afwegen hoe zij hun personeelsbehoefte invullen, waarbij het waarborgen van goede arbeidsomstandigheden steeds belangrijker wordt.
Toekomstproof met Procres
De komende jaren zullen veel van organisaties vergen in termen van wendbaarheid en aanpassing aan nieuwe regelgeving en arbeidsmarkttrends. Voor organisaties betekent deze nieuwe realiteit dat het essentieel is om vooruit te kijken. Om concurrerend te blijven, is het noodzakelijk om te investeren in het aantrekkelijk maken van de werkomgeving. Bij Procres helpen we jouw organisatie toekomstbestendig te maken, met oog voor werkplezier, purpose en duurzame groei. Wil je meer weten over hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen in deze uitdagende tijden? Neem dan contact met ons op en ontdek jouw mogelijkheden voor een sterke, wendbare en toekomstbestendige organisatie.