Thuiswerken of naar kantoor

Nieuws

Waar ben jij productiever?

In 2023 werkten ruim 5 miljoen mensen soms of meestal thuis, dat is maar liefst 52% van alle werkenden. Daarmee is Nederland koperloper in de EU qua thuiswerken, boven Zweden (44,8%) Finland en Luxemburg (beide 40,1%). Dat blijkt uit de Enquête beroepsbevolking (EBB) van het CBS over thuiswerken. Waarom zijn wij Nederlanders zo fan geworden van thuiswerken? Zijn we wel zo productief thuis of is het normaal geworden om te wassen, de hond uitlaten of boodschappen te doen onder werktijd?

Voordelen van thuiswerken
1. Flexibiliteit en werk-privébalans: Een van de grootste voordelen van thuiswerken is de flexibiliteit. medewerkers kunnen hun werkdag indelen op een manier die het beste bij hun persoonlijke leven past. Dit kan leiden tot een betere balans tussen werk en privé, wat weer bijdraagt aan een verhoogde tevredenheid en welzijn.
2. Productiviteit en focus: Voor velen biedt de thuisomgeving een rustige en persoonlijke werkplek, vrij van de afleidingen die een kantooromgeving met zich mee kan brengen. Dit kan resulteren in een hogere productiviteit en betere focus op de taken die moeten worden uitgevoerd.
3. Kostenbesparing: Thuiswerken kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren, zowel voor de medewerkers als de werkgever. Denk hierbij aan de kosten van woon-werkverkeer, lunches, kantoorkleding, kantoorruimte en faciliteiten.

Voordelen van werken op locatie
1. Samenwerking en teamgeest: Werken op kantoor faciliteert directe communicatie en samenwerking. Face-to-face interacties kunnen helpen bij het sneller oplossen van problemen, het uitwisselen van ideeën en het versterken van de teamgeest. De spontane gesprekken bij de koffieautomaat of tijdens de lunch kunnen leiden tot creatieve oplossingen en innovaties.
2. Duidelijke scheiding tussen werk en privé: Voor veel mensen biedt het kantoor een duidelijke scheiding tussen werk en privéleven. Zodra ze het kantoor verlaten, kunnen ze hun werk achter zich laten en zich volledig richten op hun persoonlijke leven. Dit kan helpen om werkgerelateerde stress te verminderen.
3. Toegang tot middelen en technologie: Werken op locatie biedt vaak betere toegang tot gespecialiseerde middelen en technologieën die mogelijk niet thuis beschikbaar zijn. Dit kan variëren van snelle internetverbindingen en ergonomische werkplekken tot geavanceerde software en apparatuur.

Conclusie
Hoewel zowel thuiswerken als werken op locatie aanzienlijke voordelen bieden, ligt de ideale werkvorm ergens in het midden. Volgens onderzoek van de Tilburg University blijkt dat hybride werken, waarbij medewerkers de flexibiliteit hebben om zowel thuis als op kantoor te werken, het beste werkt voor de productiviteit van medewerkers.

Een hybride werkmodel biedt de flexibiliteit en kostenbesparing van thuiswerken, terwijl het ook de samenwerking en toegang tot middelen van werken op locatie behoudt. Dit model kan werkgevers helpen om een breed scala aan talent aan te trekken en te behouden, terwijl medewerkers profiteren van een verbeterde werk-privébalans.

Bij Procres geloven we dat hybride werken het nieuwe normaal is. We ondersteunen organisaties bij de implementatie van flexibele werkmodellen die passen bij hun unieke behoeften en doelen. Door te investeren in de juiste technologie en infrastructuur, kunnen organisaties de voordelen van hybride werken maximaliseren, zowel voor zichzelf als voor de medewerker. Investeren in je medewerkerstevredenheid, is investeren in de toekomst van je bedrijf.

Dit vind je misschien ook leuk

Terug naar overzicht

Ontvang vacatures direct in je mailbox